Robot Süpürge Özellikleri

24-11-2021 23:10
Robot Süpürge Özellikleri

 

 

Peki, robot süpürge nedir? Bu süpürgeler, temizlik işini sizden devralarak, size dinlenme imkânı sunmaktadır. Elektrikli süpürgeler ile kıyaslandığında bu cihazlar daha sessiz çalıştığı için, istenilen saatte kullanılabiliyor. Robot süpürgeler hortum ve kabloları olmadığı için buralara takılma ya da kablo toplama gibi hususlar da mevcut değil.

Dolayısıyla size daha kolay ve rahat bir süpürge imkânı sunuluyor. Uzaktan kumandası ile bu süpürgeleri oturduğunuz yerden kontrol edebilir ya da hiçbir şeye dokunmadan nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz. Peki, Robot süpürge alırken nelere dikkat edilmelidir ve neler bilinmelidir? İşte bu konu üzerine bilmeniz gereken her şey.


 

Halı Temizliği

 


 

Robot Süpürge Özellikleri Nelerdir?

Eğer Türkçe ya da İngilizce bir Google araştırması yaparsanız, robot süpürge modelleri ve markalarına göz atabilirsiniz. Tüm robot süpürgeler, aynı mantık üzerinde çalışmakta. Ancak sahip oldukları sensörlere ve özelliklere göre bazı farklılıklar da mevcut. Burada fiyatlar arttıkça, sensörler ve özellikler de artış gösteriyor. Size tavsiyemiz, bir modelin özelliklerinin eviniz için gerekli olmadığını düşünüyorsanız, farklı bir modele bakmanız. Peki, bu robot süpürge özellikleri nelerdir ve hangi işe yaramaktadır?

Temizleme Modları

Herkesin aşina olacağı gibi elektrikli süpürgeler sert ve halı temizliği için ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Bu durum, robot süpürgeler için de geçerli. Ancak bu süpürgeler akıllı olduğu için, sizin ayarlamanız gerekmiyor. Pek çok model temizleme modları arasında geçişi otomatik olarak yapmakta. Tabi sizin gönderdiğiniz verilere göre de değişiklik yapıyor. Yine bazı modellerde konsantre temizlik modu mevcut olabiliyor. Eğer bir yeri özellikle sildirmek istiyorsanız, konsantre temizlik sizin için bunu sağlıyor. Bazı modellerde odanın çift ve tek geçişi için modlar mevcut olduğu gibi, bazılarında duvar kenarlarına odaklanma imkânı oluyor.

Piyasada bulunan tüm robot süpürgeler farklı sayıda robot süpürge temizleme moduna sahip. Dolayısıyla ürünleri incelerseniz, hangisinin kaç modu olduğunu görebilir, bunlar arasından işinize yaramayacakları atabilirsiniz. Tabi burada temizleme modlarının artmasıyla beraber, fiyatın da arttığını bilmek gerek.

Merdiven 


Navigasyon

Robot süpürgeler, tahmin edileceği gibi temizliği yapabilmek için etrafında olan nesneleri ve çevresini algılayabilmelidir. Temizlik sırasında merdiven gibi büyük boşluklar sezerse dönüş yapmalı, mobilya ve benzeri engellere de takılmaksızın işini yapabilmelidir. Bu durum, navigasyon sayesinde yapılmaktadır. Bu sensör, cihazın çevresindekileri algılamasına imkân verir. Eğer merdiveniniz varsa, navigasyon derinlik sensörleri ile yüksek bir boşluk olduğunu görecek ve düşmeksizin geri dönecektir. Eğer bir eşya ya da nesneye denk gelinmişse, sensörler cihaza çarptığı bilgisini vererek, yön değişikliği yaptırır.

Bazı modellerde navigasyon ile ilgili bir kir sensörü bulunmaktadır. Eğer bu sensör varsa, cihaz kir miktarını da belirleyebilmekte. Temizlik modu da böylece tekrar ayarlanabiliyor.

Kontrol Düzeneği

Robot süpürge kontrol düzeneği nedir? Bu sensör, temel olarak iki işleve sahiptir ve tüm robot süpürge modellerinde vardır.

  • Otomatik mod
  • Planlama modu

Otomatik mod, bazı durumlarda manuel sistem olarak da bilinmekte. Zira burada çalıştırma bireyler tarafından yapılıyor. Her süpürge modelini, üzerinde bulunan bir butondan, bir uygulamadan veya uzaktan kumandadan kolay bir kontrol etmek mümkün oluyor. Eğer acil olarak ev temizliği yapmanız gerekiyorsa, bu mod sizin için can kurtarıcı bir özelliktir.

İkinci seçenek, yani planlama modu ise cihazı programlamanıza imkân tanıyarak, evde olmadığınız zamanlarda ya da istediğiniz vakitlerde çalışmasını sağlamakta. Böylece belirttiğiniz saat geldiğinde robot temizliğe başlayacaktır. Burada bilmeniz gereken, üst modellerde kontrol düzeneği akıllı hoparlörlere de uyum sağlayabiliyor. Böylece sesli kontrol de bir seçenek haline geliyor.

Haritalama

Haritalama iki şekilde olmakta. Bunlardan biri kamera sistemli robotlar, diğeri ise lazer yansımalarından faydalanarak, odanın bir haritasının yapılması. Bu özellik robot süpürgenin gerekmediği takdirde aynı noktayı tekrar yapmasının önüne geçerek, burayı daha önce temizlediğini, dolayısıyla burayı tekrar yapmaması gerektiğini söylüyor. Eğer temizlik esnasında şarjı biterse, şarjının doldurulması ardından kaldığı yeri de cihaza bildirerek, o noktadan devam etmesini sağlamakta.

Haritalama özelliği, günümüzde gittikçe yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bu fiyata da etki ediyor. Dolayısıyla bu özelliği tercih etmezseniz, ödeyeceğiniz fiyat da daha düşük olacaktır.

Yasak Bölgeler

Eğer robot süpürgenin girmesini istemediğiniz bir bölge varsa, gerekli bölgeye bir manyetik bant uygulayarak, robotun girmesini engelleyebilirsiniz. Robot süpürge sensörleri bu bandı algılayınca buraya girmeden geri dönecektir. Ancak bazı modellerde uygulama üzerinden özel sınır belirleme ayarı mevcuttur. Bu ayarlar sayesinde robotun belirli bir sınır içerisinden çıkmamasını sağlayabilirsiniz.

Örnek olarak robotunuzun mutfağa girmemesini isteyebilir ya da buradan dışarı çıkmamasını tercih edebilirsiniz. Bunu manyetik bantlar ya da varsa uygulama aracılığıyla yaparak, bunu sağlayabilirsiniz. Böylece siz evde olmasanız, dahi, süpürge sizin sözünüzden dışarı çıkmayacaktır. Bu durum evinizde herhangi bir odaya uygulanabilmektedir.

Not: Evterapisi.com adresinden alıntıdır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.